2025 turizm ve ekonomide kabus yılı olacak

ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “2024’ün yıl sonunu nasıl getireceğimizi bilemiyoruz. Bu yanlış uygulamalardan dolayı 2025’de böyle girersek 2025 Türk turizmi ve ülke ekonomisi için kabus yılı olacak” dedi.

“YILBAŞINDA UMUDUMUZ VARDI FAKAT ARTIK YOK”

Türkiye’deki enflasyonist ortamın turizm sektöründe dezavantaj oluşturduğunu ifade eden İşler, “2024 yılı sezon başında umutlarımız vardı, iyi bir rezervasyon akışı vardı. Fakat haziran ayından itibaren ciddi bir düşüş yaşamaya başladık. Bunun en büyük sebeplerinden biri Türkiye’deki enflasyonist ortam. ÖTV gibi yan vergilerin çok yükselmesi ve karşılığında da rekabetçi ortamda Avrupa’daki rakiplerimiz ve diğer ülkelere göre pahalı kalmamızın büyük bir dezavantajını yaşıyoruz. Bir başka sebebi ise Avrupa şampiyonası. Özellikle Avrupalılar rezervasyonlarını geciktirdiler. Orada yaşayan gurbetçi diye tabir ettiğimiz vatandaşlarımız da işleri güçleri olduğu için özellikle haziran ve temmuz rezervasyonlarını iptal ettiler, ötelediler. Bizim için 2024 yılı mayıs ayı başında bir umut vaatederken haziranda, temmuzda bir kabusa döndü, rezervasyonlarımız çok ağırlaştı ve yavaşladı. Tabii Türkiye bu durumda aksiyonlar vermek zorunda kaldı ve indirimlere gitti. Maalesef ki bu indirimler turizmcinin cebinden çıkıyor. Çünkü alt tarafta baskılanıyoruz. Sürekli olarak bir maliyet artışı var. Piyasada döviz artmadığı halde sürekli olarak maliyetlerde artış var. Elektriğe yüzde 38 zam geliyor. Yerel yönetimler suya yüzde 100 zam yapıyor. Ulaşımda belediyeler zam yapıyor derken bu baskıyı ister istemez yiyoruz ve enflasyonla mücadele şu anda tam anlamıyla başarılı gitmiyor. Turizmci de oteli boş kalacağına erken rezervasyon fiyatlarına inmek zorunda kaldı. Aradaki makası da maalesef şu anda turizmce göğüslemek zorunda kalıyor.”

“TURİZM SEKTÖRÜ SANCILI GÜNLER YAŞIYOR”

Hepinizin bildiği gibi 60 tane yan sektörü besleyen turizm sektörü aynı zamanda her otele bin 250 çeşit kalem ürün girmektedir. Eğer Türk turizmcisi hapşırırsa inanın ki Türkiye bu konuda grip olacaktır. Türk turizmi bu konuda eğer bir mağduriyet yaşarsa bu sadece Türk turizmiyle sınırlı kalmayacaktır. 60 tane yan sektöre sirayet edecektir. O zaman biz gerçekten ekonomik olarak daha başka şeyleri konuşuyor olacağız. Bugüne kadar ülke ekonomisinin bel kemiği olan, döviz ve istihdam kaynağı olan turizm sektörü şu anda sancılı günler yaşıyor. 2024’ün yıl sonunu nasıl getireceğimizi bilemiyoruz. Bu yanlış uygulamalardan dolayı 2025’de böyle girersek 2025 Türk turizmi ve ülke ekonomisi için bir kabus yılı olacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir